Artikel

ISIS, Ryssland, falska medier… och så den bortglömda Arktis

Med tanke på de senaste veckorna som varit fyllda av turbulens i Vita huset, kommer Arktis knappast att spela en märkvärdig roll i den nära framtiden trots press från olika håll hos republikanerna att budgetera mera pengar för den amerikanska kustbevakningen för att bl.a. bygga mer isbrytare.
Mariette Hägglund
01.03.2017 kl. 10:09

Vad innebär Ceta-avtalet för EU?

Nya godkända frihandelsavtal, nya direktiv om antiterrorism, hårdare åtgärder för att bekämpa klimatförändringen. Det är mycket som är på gång i Europaparlamentet nu i vår. Till de största frågorna hör ändå det nyligen godkända Ceta-avtalet mellan EU och Kanada. Läs Vilhelm Forss analys om avtalets betydelse och konsekvenser. Forss arbetar som Liberal Praktikant vid Europaparlamentariker Nils Torvalds stab.
Vilhelm Forss
27.02.2017 kl. 17:03

Trumps politik över Ryssland övertygar varken Europa eller Ryssland

Under Münchens säkerhetskonferens förra helgen var Mattis och Pences framträdande i konflikt med Trumps kommentarer om USAs förhållande till Ryssland
Mariette Hägglund
22.02.2017 kl. 11:14

Washington suckar av lättnad – än så länge

Maktfördelningen i USA är uppdelat i tre grenar - den lagstiftande (kongressen), verkställande (presidenten), och dömande makten (domstolsväsendet) - där alla tre fungerar som viktiga balanserande komponenter. Under sina två första veckor har Trump utmanat detta balanserade system och försökt bl.a. att få igenom sin verkställande order om inreseförbudet. Än så länge har han inte lyckats.
Mariette Hägglund
14.02.2017 kl. 15:22

Brexit närmar sig - ny folkomröstning om två år?

Niklas Backlund jobbar som Liberal praktikant vid Liberal Democrats i London. Under våren kommer han att regelbundet publicera analyser om Brexit.
Niklas Backlund
07.02.2017 kl. 13:47

Historisk vår på kommande i USA

Varje vecka fram tills juni kommer Mariette Hägglund att skriva en kolumn om Trumps administration. Kolumnen publiceras på Svenska Bildningsförbundets webbsida. Hägglund bor i Washington DC och jobbar vid Liberal Praktik på Center for Transatlantic Relations, SAIS, Johns Hopkins i Washington D.C. Hon började som praktikant på våren 2016 och fick därefter förlängt arbetskontrakt för sammanlagt ett år framåt.
Mariette Hägglund
06.02.2017 kl. 12:02

Arbetet mot faktaresistensen fortsätter

År 2016 blev ett rekordår för populism, förljugenhet och faktaresistens i samhällsdiskussion och politik världen över. Tyvärr också i Finland.
Magnus Öster
09.01.2017 kl. 15:44

”Inga vettiga argument för att lämna Vasa utan fulljour”

Beslutet att lämna Vasa utan fulljour saknar faktagrund, säger Aki Lindén, vd vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Mattias Fagerholm
05.01.2017 kl. 13:48

Attentatet i Berlin och dess konsekvenser för tysk politik

Rasmus Öhman är på Liberal praktik vid Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik i Berlin och promenerar dagligen förbi attentatplatsen på vägen till jobbet.
Rasmus Öhman
21.12.2016 kl. 09:26

Agenda: Dåligt betyg för regeringen i fråga om vårdeformen

Regeringen får inte något bra betyg av tankesmedjan Agenda i sitt agerande kring social- och hälsovårdsreformen. Besluten fattas uppenbarligen på regionalpolitiska grunder framom vad som skulle vara ändamålsenligt med tanke på vården. Reformen löser inte heller de problem som man har för avsikt att åtgärda. Vill man komma åt hälsoskillnaderna bland befolkningen måste man åtgärda de bakgrundsfaktorer som gör att folk mår dåligt. Reformen löser inte den biten, säger Linnéa Henriksson, som för Agendas räkning gjort rapporten "Perspektiv på vården i verkligheten" Och om man ser till konsekvenserna för Svenskfinland så är riskerna stora.
Mattias Fagerholm
12.11.2016 kl. 10:18