Artikel

USA blir det svarta fåret i kampen mot klimatförändringen

På torsdagen visade Trump mittfingret åt Obamas miljöpolitik, klimatförändringen samt sina europeiska allierade och kritiker. Enligt Trump skulle implementeringen av klimatavtalet leda till att amerikanerna skulle lida av dess konsekvenser i formen av försvunna arbetsplatser och nedlagda företag. Glömde han bort att sol- och vindenergi skapar mera arbetsplatser och lockar mera investeringar än kolindustrin?
Mariette Hägglund
05.06.2017 kl. 09:43

Amerikas långa väg till jämställdhet

Amerikanerna kan äntligen få betald föräldraledighet stiftat i lagen. Som en del av sitt budgetförslag, har Trump inkluderat föräldraledighet. Trumps dotter Ivanka Trump har varit aktiv inom kvinnofrågor, trots att hon även kritiserades för att från sin privilegierade position kommenterat hur svårt det är i USA att kombinera karriär med familj.
Mariette Hägglund
31.05.2017 kl. 12:52

Ryssland och västvärlden – ur amerikansk synvinkel

Kreml ser väst som det största hotet mot dess auktoritära existens och vidtar därför åtgärder för att minska på västvärldens inflytande. Detta sker genom en minimering av spridningen av västerländska värderingar och transparens samt genom att undergräva NATO på dess områden. Cyberattacken i USA:s senaste presidentval är ett exempel på försöken att skaka de liberala demokratiernas grundpelare.
Laura Sundström
30.05.2017 kl. 12:06

Häxjakt eller jakt efter sanningen?

Avskedandet av FBI direktören James Comey var Trumps största misstag hittills. Trots att det är sällsynt att demokrater och republikaner är överens i utnämningar, var den före detta FBI direktören Robert Mueller i det stora hela välkomnad av båda partierna. Trump däremot gjorde sin åsikt hörd på Twitter och kritiserade utnämningen genom att kalla det historiens största häxjakt.
Mariette Hägglund
22.05.2017 kl. 10:54

James Comey och underrättelsetjänstens kris

Kongressen har den senaste veckan haft ett flertal vittnesmål som orsakat turbulens i Vita huset.
Mariette Hägglund
15.05.2017 kl. 12:57

Isbrytardiplomatin och Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet

Finland tar över ordförandeposten för Arktiska rådet idag den 10 maj 2017. Samtidigt planerar USA att beställa två stycken isbrytare. Finland som är världen största isbrytarproducent vill förstås tillverka dessa brytare. Kan Finland lyckas att kombinera ordförandeskap och isbrytardiplomatin?
Laura Sundström
10.05.2017 kl. 15:04

Populismens och despotismens era

Istället för att fokusera sig på europeiskt samarbete har Trump varit upptagen med möten och telefonsamtal med auktoritära ledare.
Mariette Hägglund
05.05.2017 kl. 11:11

En Marche la France!

Valet på söndag blir historiskt på många sätt. Det är första gången sedan Charles de Gaulle på 1950-talet som varken socialisterna eller republikanerna som dominerat den franska politiken finns med i presidentvalets andra omgång. Europa lever i spännande tider.
Vilhelm Forss
04.05.2017 kl. 11:57

Skattereform eller skattesänkningar?

En av de största frågorna med Trumps skattereform förblev hur man realistiskt sett kunde kompensera inkomstförlusten orsakade av de dramatiska skattesänkningarna.
Mariette Hägglund
28.04.2017 kl. 13:35

Supermakternas maktspel får nya vändningar med Trumps missilattack

Styrkeuppvisningen både från Trumps, Putins och Assads håll har börjat gå ur kontroll, för att inte tala om Nordkoreas Kim Jong-Un som också försöker delta i stormaktsspelen.
Mariette Hägglund
21.04.2017 kl. 10:52