Artikel

65538_t.jpg

Maktskifte inom Liberal Democrats

Liberal Democrats partikongress gick av stapeln andra veckan i september. Partiordförande Sir Cable har en vision om att reformera partiet och locka till sig nya anhängare samt stoppa Brexit. Det råder dock delade åsikter om partiledarens förslag.
Mikaela Henriksson
28.09.2018 kl. 11:28
64738_t.jpg

Sydafrika – Afrikas koljätte

Effekterna av klimatförändringen visar sig i alarmerande takt världen över. Nästan varje dag läser vi nyheter om extrema väderförhållanden eller naturkatastrofer någonstans på planeten. Också i Sydafrika märks klimatförändringen av, regnet som borde ha fallit under vintermånaderna juni, juli och augusti har minskat och nästan uteblivit vissa år sedan 2011, vilket har resulterat i katastrofal torka i den västra Kapprovinsen där Kapstaden är belägen.
Anna Korkman
06.08.2018 kl. 09:54
64582_t.jpg

Den gemensamma kampen mot engångsplaster

I slutet av maj kom EU-kommissionen ut med sitt förslag angående engångsplaster. Förslaget kämpar mot plast i våra hav och därför innehåller den en lista på de mest förekommande plastprodukterna som hittas på stränder och som inte går att återanvändas. Förslaget samt den redan tidigare publicerade plaststrategin strävar efter att minska mängden plast i världshaven genom att skapa striktare regler och ansvar för industrin, men också genom att förändra människors attityder gentemot engångsprodukter.
Linda Smids
28.06.2018 kl. 09:35
64568_t.jpg

En ny regeringskris i Tyskland?

Med den gångna höstens och vinterns långa och svåra tyska regeringsbildningsförhandlingar i färskt minne, får världen igen läsa om en möjlig regeringskris i Tyskland. Endast tre och en halv månad efter bildandet av den tyska regeringen och knappa två veckor innan EU-toppmötet, står den tyska regeringen igen inför stora utmaningar. Kan Angela Merkel (CDU) och Horst Seehofer (CSU) komma fram till en kompromiss och därmed undvika att utlösa en ny regeringskris i landet?
Minka Lindroos
26.06.2018 kl. 14:44
64554_t.jpg

Migrationspolitiken, en ödesdiger fråga för Sveriges socialdemokrater?

Den traditionella blockpolitiken hotas av Sverigedemokraternas frammarsch, vars stöd kommer att utgöra en avgörande roll under kommande mandatperiod. Den fråga som gynnar Sverigedemokraterna är flykting- och migrationspolitiken, där partiet har det högsta förtroende bland väljarna. Men hur har frågan blivit ett så stort slagträ för SD?
Albert Weckman
25.06.2018 kl. 09:44
64373_t.jpg

Washingtons progressivitet står utmanat med Initiative-77

Det är inte bara Mueller utredningen, handelstariffer och Nord Korea som är på tapeten i Washington just nu. Det talas också mycket om det sk. Initiative-77, en av de 11 frågorna som röstas om i primärvalen den 19:nde juni. Initiativet har fått mycket motstånd, men vore ett klart steg mot mera jämlika arbetsförhållanden inom restaurangbranschen och kunde ändra hur servitriser, bartenders och andra som får sin lön som dricks kommer att bli betalda i framtiden. Det är inte bara arbetarrättigheter som prövas nu. Initiativet understryker det större kontextet om förhållandet mellan individ och företag i USA.
Mimosa Giamanco
07.06.2018 kl. 13:13
63998_t.jpg

De finska kommunerna i jämförelse med de tyska förbundsländerna

De europeiska länderna är mycket olika till sin struktur. Inte endast kulturerna, språken och storleken på länderna varierar, utan även ländernas administrativa struktur skiljer sig väldigt mycket från varandra. Fungerar de finska kommunerna liknande som de tyska förbundsländerna?
Minka Lindroos
16.05.2018 kl. 16:56
63934_t.jpg

Årets Karlspristagare Emmanuel Macron och hans kamp för ett liberalare Europa

På onsdag firades Europadagen och under dagen kunde man se flera inlägg på sociala medier som förespråkade ett ökat europeiskt samarbete. En annan som nyss firat årsdag som president, och som under det gångna året talat om ökat europeiskt samarbete, är nämligen årets mottagare av det tyska Karlspriset, Frankrikes president Emanuel Macron. Han tilldelades priset igår.
Linda Smids
11.05.2018 kl. 09:00
63842_t.jpg

March for Our Lives och vapenlagar

Studentrörelser har historiskt spelat en viktig roll i social och politisk utveckling. USA är inget undantag. Här har det förekommit flera stora protester och marscher speciellt efter tillträdet av den nuvarande administrationen. Den rekordstora kvinnomarschen var ett bra exempel på det vidspridda missnöjet i landet. Här har den färskaste rörelsen, March for Our Lives, också fått en hel del uppmärksamhet. Hur har studentrörelserna i USA sett ut förut och vad går den nyaste ut på?
Mimosa Giamanco
06.05.2018 kl. 11:06
63790_t.jpg

Spännande och hektisk valkampanj i Sydafrika år 2019

Under ett veckoslut i början av april (7–8.4) samlades Sydafrikas näststörsta parti Democratic Alliance (DA) i en av landets tre huvudstäder, Tshwane, för en federal kongress som arrangeras med tre års mellanrum. Under partiets federala kongress väljs partiets ledarskap för de tre kommande åren samt antas resolutioner och potentiella förändringar inkorporeras i partiets konstitutionsdokument. Årets kongress markerade också avsparken för valåret 2019.
Anna Korkman
02.05.2018 kl. 10:32