Artikel

America First och drömmarna

Under sin valkampanj gav Trump löften om att halvera USA:s flyktingmottagande, stoppa invandringen från utvalda länder med muslimsk majoritet, samt att deportera “brottslingar”. Trumps beslut att stoppa DACA-programmet är ett led i hans ”America first”-strategi. Under sin valkampanj stämplade han DACA som grundlagsstridigt och lovade att avsluta programmet omedelbart. Inga åtgärder vidtogs mot DACA, vilket ledde till att 10 delstater meddelade att de skulle utmana programmet i domstol ifall Trump inte stoppade det senast den 5:e September. Beslutet att skrota DACA var inte oväntat, både på grund av pressen från det konservativa lägret och frågorna kring programmets lagenlighet. Trump beslöt ändå att låta kongressen få sex månader på sig att lagstadga DACA och antydde på sin Twitter att han kommer att komma tillbaka till frågan. Beslutet innebär egentligen att Trump har flyttat pressen till kongressen för att tillfälligt undvika eget ansvar i DACA-beslutet.
Senni Salmi
22.09.2017 kl. 09:58

Nu går storebror till val – de stora partierna tappar terräng men vinner ändå

Det nalkas val i EU:s folkrikaste land. De över 60 miljoner röstberättigade tyskarna ser ut att fördela sina röster jämnare än i förbundsdagsvalet för fyra år sedan. Hittills har tyskarnas valkampanjer inte bjudit på någon häpnadsväckande dramatik men missförstå mig rätt: Ett val i ett land av Tysklands kaliber behöver ingen överdriven dramatik för att intressera omvärlden.
Samuel Salenius
19.09.2017 kl. 11:51

EU med vind i seglen: Junckers optimistiska men vågade förslag

Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, höll sitt årliga linjetal om tillståndet i unionen den 13 september 2017 i Strasbourg. I sitt politiska anförande lyfte Juncker bland annat fram förslag om en ny industristrategi och lade fram sina visioner om säkerhet, migration, klimatmål och unionens framtid.
Anni Hirvelä
18.09.2017 kl. 10:00

Tänk om bara ett parti hade bildat finska regeringar sedan 1994?

Den sydafrikanska politiken är mitt inne i en förändringsprocess, där det regerande partiet African National Congress (ANC), allt mer pressas av oppositionspartierna. ANC har regerat i Sydafrika sedan 1994, men har den senaste tiden upplevt många motgångar, bland annat en allt mer korrupt president. Det här har sparkat igång en diskussion om koalitionsregeringar, och hur politiken kommer att se ut i framtiden i Sydafrika.
Lisa Palm
11.09.2017 kl. 13:04

Vi mot dem

Modern tribalism förklarar den politiska polariseringen i USA. Våra hjärnor fungerar på ett sätt som förstärker politiska skillnader.
Sara Sandström
29.08.2017 kl. 10:13

Brexit, Brexit, Brexit…

Över hälften av nyheterna på BBC:s politiksida handlar om Brexit. Samtidigt börjar allt flera britter tröttna på att diskutera ämnet. Det är drygt ett år sedan folkomröstningen i Storbritannien gav resultatet att lämna den Europeiska Unionen, men situationen fortsätter vara förvirrande.
Felicia Aminoff
25.08.2017 kl. 09:53

Nordens tid är nu

”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.” Det lär den dåvarande finländska nordiska samarbets- och europaministern Alexander Stubb (Saml) ha muttrat i kulisserna i samband med Nordiska rådets möte i Köpenhamn år 2011.
Mattias Fagerholm
16.08.2017 kl. 10:38

Trump, Twitter och turbulens - USA och den politiska problematiken

Flera saker har förändrats under de senaste 18 månader jag spenderade där. I februari 2016 då jag anlände till Washington var Obama fortfarande president och alla presidentkandidater var fortfarande med i spelet. Den politiska retoriken har hårdnat. Partipolitiken har blivit mer uppdelad. Men en förändring, vars abnormalitet sticker ut, är förändringen av kommunikationsformen. I USA finns det även strukturella utmaningar som möjliggjorde Trumps valvinst i november 2016.
Mariette Hägglund
07.08.2017 kl. 10:49

Europas utmaningar och möjligheter

Trots många motgångar och utmaningar ser Europas framtid för tillfället ljus ut. Populismen har inte avtagit endast i Finland, utan också bland annat Nederländerna, Österrike, Frankrike och Italien har snarare upplevt liberala pro-europeiska uppsving. Ekonomin i eurozonen går bättre och många har börjat komma över den psykologiska chocken av Brexit.
Vilhelm Forss
21.06.2017 kl. 17:09

Från Truman till Trump

Förra veckan utmärkte 70 år sedan Marshallhjälpen, som fortfarande är ett bra exempel på vad som kan uppnås med politiskt samarbete och goda transatlantiska förhållanden. Idag har de polariserade demokraterna och republikanerna svårigheter att samarbeta och Trump administrationens nyckfulla beteende har rubbat relationerna på båda sidorna om Atlanten.
Mariette Hägglund
16.06.2017 kl. 16:04