Artikel

Groende optimism kring framtiden för det europeiska fredsprojektet

Att man inom Europeiska unionen börjat se allt mer optimistiskt på framtiden för det stora europeiska fredsprojektet torde inte under höstens gång blivit oklart för dem som lyssnat på de uttalanden Angela Merkel, Emmanuel Macron eller Jean-Claude Juncker gjort. Att dessa personer i nyckelställning vill visa en optimism och framtidstro borde inte heller komma som en överraskning för någon. Att det också har skett en tydlig förändring bland den stora allmänheten är något som man inte talat så mycket om.
Alexander Lång
31.10.2017 kl. 10:48

Världsordningen år 2050

Förenta Nationernas (FN) beräkningar för befolkningstillväxten har redan under flera årtionden indikerat att världen vi lever i idag kommer att se väldigt annorlunda ut 2050. Den ökande befolkningsmängden i utvecklingsländer och den tilltagande urbaniseringen kommer att omforma den globala ekonomin och säkerheten, och därtill skapa nya utmaningar till planetens hållbarhet.
Senni Salmi
18.10.2017 kl. 14:55

EU och framtida scenarier inom säkerhetspolitiken

Europa har påträffat flera utmaningar gällande säkerhet sedan 2015. Världen är i konstant rörelse med snabba geopolitiska förändringar, och framtida scenarierna inom säkerhetspolitiken innehåller både utmaningar och möjligheter för unionen. Scenarier formas av globala trender och utveckling inom exempelvis teknologi. Vilka blir konsekvenserna för det internationella systemet och vilken roll kommer EU att spela i framtiden?
Anni Hirvelä
18.10.2017 kl. 14:50

Svenska Bildningsförbundet stärker närvaron i Österbotten

Svenska Bildningsförbundet har kallat Anci Jylhä till posten som regionombud i Österbotten. Jylhä ska jobba med planering och genomförande av förbundets verksamhet regionalt och delta i utvecklandet av verksamhetskoncepten. Jylhä tillträder i början av år 2018.
Pia Gästrin
10.10.2017 kl. 12:43

”Det är ingen idé att gå in för en dålig piratkopia av den svenska modellen”

Befolkningsförbundets forskningsprofessor Anna Rotkirch varnar i tankesmedjan Agendas rapport för att den planerade familjeledighetsreformen kan bli en halvmessyr.
Mattias Fagerholm
13.10.2017 kl. 09:00

”Varför måste de gå och blanda politik i fotbollen?”

Under de senaste dagarna har ett underligt politiskt spektakel utspelat sig på USA:s fotbollsarenor. Hela National Football League (NFL) -lag har protesterat mot Trumps kommentarer om att ge sparken åt vissa spelare i ligan. Hur kommer det sig att en av de traditionellt nästan aggressivt opolitiska sportligorna i USA plötsligt hamnade i öppen strid med presidenten?
Sara Sandström
04.10.2017 kl. 10:47

Låt oss tala om Europeiska unionens framtid

Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker och Theresa May har alla under de senaste veckorna hållit tal om Europeiska unionens tillstånd och framtid. President Macron är en av de få europeiska statsöverhuvudena som fortfarande vågar flagga för en ökad europeisk integration.
Alexander Lång
03.10.2017 kl. 10:36

En medlem, en röst – LibDem partikonferens

Över 3000 partimedlemmar samlades i Bournemouth på den engelska kusten för att delta i Liberal Democrats partikonferens förra veckoslutet. Flera motioner debatterades under tre hela dagar men få var förvånade över att motionen om partiets förhållningssätt till Brexit engagerade flest medlemmar.
Felicia Aminoff
29.09.2017 kl. 11:20

Alla snackar AfD – men trenderna som bröts var fler än så

Det finns så många historier som förtjänar att bli berättade om förbundsdagsvalet i Tyskland. Många politiska öden vid sina respektive vändpunkter. Ändå är historien om högerextremistiska AfD:s framfart på precis allas läppar. Hela Tyskland har vaknat upp till en verklighet där främlingsfientlighet plötsligt är något rumsrent igen.
Samuel Salenius
27.09.2017 kl. 10:21

America First och drömmarna

Under sin valkampanj gav Trump löften om att halvera USA:s flyktingmottagande, stoppa invandringen från utvalda länder med muslimsk majoritet, samt att deportera “brottslingar”. Trumps beslut att stoppa DACA-programmet är ett led i hans ”America first”-strategi. Under sin valkampanj stämplade han DACA som grundlagsstridigt och lovade att avsluta programmet omedelbart. Inga åtgärder vidtogs mot DACA, vilket ledde till att 10 delstater meddelade att de skulle utmana programmet i domstol ifall Trump inte stoppade det senast den 5:e September. Beslutet att skrota DACA var inte oväntat, både på grund av pressen från det konservativa lägret och frågorna kring programmets lagenlighet. Trump beslöt ändå att låta kongressen få sex månader på sig att lagstadga DACA och antydde på sin Twitter att han kommer att komma tillbaka till frågan. Beslutet innebär egentligen att Trump har flyttat pressen till kongressen för att tillfälligt undvika eget ansvar i DACA-beslutet.
Senni Salmi
22.09.2017 kl. 09:58