Artikel

March for Our Lives och vapenlagar

Studentrörelser har historiskt spelat en viktig roll i social och politisk utveckling. USA är inget undantag. Här har det förekommit flera stora protester och marscher speciellt efter tillträdet av den nuvarande administrationen. Den rekordstora kvinnomarschen var ett bra exempel på det vidspridda missnöjet i landet. Här har den färskaste rörelsen, March for Our Lives, också fått en hel del uppmärksamhet. Hur har studentrörelserna i USA sett ut förut och vad går den nyaste ut på?
Mimosa Giamanco
06.05.2018 kl. 11:06

Spännande och hektisk valkampanj i Sydafrika år 2019

Under ett veckoslut i början av april (7–8.4) samlades Sydafrikas näststörsta parti Democratic Alliance (DA) i en av landets tre huvudstäder, Tshwane, för en federal kongress som arrangeras med tre års mellanrum. Under partiets federala kongress väljs partiets ledarskap för de tre kommande åren samt antas resolutioner och potentiella förändringar inkorporeras i partiets konstitutionsdokument. Årets kongress markerade också avsparken för valåret 2019.
Anna Korkman
02.05.2018 kl. 10:32

Ska en finlandssvensk rädda krisen kring Svenska Akademien?

Under de senaste veckorna har det stormat kring en av de viktigaste samt mest hemlighetsfulla kulturinstitutionerna i Sverige, nämligen den anrika Svenska Akademien. Men varför anses denna institution befinna sig i en kris?
Albert Weckman
27.04.2018 kl. 10:25

Den 24 åriga markreformen i Sydafrika

Markreformen skulle stöda utvecklingen på landsbygden och göra upp med de gamla orättvisorna. Tanken var och är viktig men tyvärr är markreformens framgångssaga ännu oskriven och nu går debatten het om hur frågan ska framskrida.
Anna Korkman
05.04.2018 kl. 11:49

Tyskland – Europas gammalmodiga ekonomiska motor

Tyskland, hemmet för den europeiska centralbanken (ECB), är ett land där invånarna följer reglerna och kommer i tid, systemen är utvecklade och välfungerande och ekonomin blomstrar. Verkligheten överraskar de flesta då de anländer till Tyskland. Hur är det möjligt att en av världens starkaste ekonomier, är så ekonomiskt outvecklad? Tyskland är ett tydligt bevis på att ett land inte behöver ha de modernaste ekonomiska systemen, för att bli en av världens starkaste ekonomier.
Minka Lindroos
04.04.2018 kl. 09:57

Riksdagsvalet 2018, en riktig rysare?

Valåret har kört igång på allvar i Sverige. Debatten hårdnar i takt med att partiernas valmaskinerier accelererar och opinionsmätningarna fluktuerar ständigt. Det kan redan nu konstateras att bli en jämn kamp mellan blocken, där varken de Rödgröna eller alliansen har ett speciellt stort övertag. Allt tyder på tuffa regeringsförhandlingar inkommande höst.
Albert Weckman
29.03.2018 kl. 12:40

Uppmuntra eller försvåra deltagande?

De etablerade demokratierna runt om i världen tacklas med ett allt jämnt sjunkande valdeltagande. Fastän det finns andra former av politiskt deltagande, så anses ofta valdeltagande och politiskt förtroende ha starka samband. Hur ser val, valproceduren och representationen ut i Washington och USA generellt, där primärvalen närmar sig?
Mimosa Giamanco
28.03.2018 kl. 10:30

Nu börjar förändringens vindar blåsa

Alltsedan de flera talen om de positiva framtidsutsikterna och det tyska Bundestagsvalet i september 2017 har Europa väntat. Väntat, dels på att tyskarna ska förhandla fram en regeringskoalition vilket tagit oväntat länge och dels på att Emmanuel Macron ska börja förverkliga sina storskaliga reformplaner för den Europeiska Unionen.
Alexander Lång
26.03.2018 kl. 16:11

Flexibiliteten är det centrala

Flexibiliteten och överskådligheten i föräldraledighetssystemet är det centrala - kanske till och med avgörande, skriver Mikael Nygård, professor i socialpolitik vid Åbo Akademi, i en kommentar till tankesmedjan Agendas familjerapport.
Mattias Fagerholm
26.03.2018 kl. 10:38

Trots utmaningarna, växer Afrika i snabb takt

Africa Liberal Network (ALN) är den största anslutningen av liberala partier i Afrika och har nyligen hållit sin årliga kongress. I år hölls kongressen i Ghana och temat var ekonomi och tillväxt i Afrika. Afrika är en växande kontinent med enorm potential men med grundläggande utmaningar. Utmaningar som fattigdom, infrastruktur, fri rörlighet, korruption, bristen på jobb och förvaltandet av den ekonomiska tillväxten hindrar kontinenten att uppnå sin fulla potential.
Sofia Slotte
19.03.2018 kl. 09:42