It’s showtime!

USA väljer ny president i november 2016. Av tradition är kampanjerna långa – och för oss som är lagda så – olidligt underhållande och intressanta.

Den första stora debatten inför presidentvalet hålls den sjätte augusti 2015 i Cleveland, Ohio – debatten hålls för huvudkandidaterna på den republikanska sidan.

Efter att man senast det begav sig hade massor av debatter med mängder av kandidater på plats har republikanernas partistrateger nu bestämt sig för att begränsa antalet debatter och antalet kandidater till 10. Det blev för många kandidater på scenen senast, och det hela urartade till en show där seriös politik inte längre stod i huvudrollen. Nu skulle det bli en mindre grupp, och på det sättet skulle antalet nischkandidater vara färre, och de seriösa skulle få debattera. De 10 skulle väljas ut på basen av ett medeltal av nationella opinionsundersökningar just innan debatten.

Tanken var god. Sedan kom verkligheten emot.

Plötsligt var antalet mer eller mindre seriösa kandidater 16-17 – och runt plats 10 var det i praktiken statistiskt sett helt lika. Dessutom är vi så tidigt i processen att många på pappret seriösa kandidater inte har kommit igång ordentligt, och deras understöd är minimalt – trots att de kunde tillföra både politisk erfarenhet och erfarenhet från näringslivet.

Hur som helst – nu börjar det. Topp 10 kandidaterna som påbörjar den republikanska debattsäsongen är affärsmannen och kändisen Donald Trump, Floridas tidigare guvernör Jeb Bush, Wisconsins guvernör Scott Walker, Arkansas tidigare guvernör Mike Huckabee, toppkirurgen Ben Carson, Senator Ted Cruz från Texas, Senator Marco Rubio från Florida, Senator Rand Paul från Kentucky, New Jerseys guvernör Chris Christie, och Ohios guvernör John Kasich.

De som blev utanför är Texas tidgare guvernör Rick Perry, Ex senator Rick Santorum från Pennsylvania, Louisianas guvernör Bobby Jindal, affärskvinnan Carly Fiorina, senator Lindsey Graham från South Carolina, tidigare New York guvernören George Pataki och tidigare guvernören i Virginia Jim Gilmore.

Det finns otaliga andra som också meddelat att de kanidaterar för den republikanska partiet men det här utgör huvudkandidaterna. En på pappret imponerande samling seriösa politiker, med några undantag. Det största undantaget heter Donald Trump – en showman som alla känner till, och en tydlig protestkandidat som verkar göra allt för att irritera etablissemanget. En strategi som gått hem så här långt – Trump är etta i alla opinionsmätningar för tillfället.

Sättet de tio som får vara med i debatten den sjätte augusti har irriterat många. Det är lätt att se poängen i Rick Santorums uttalande efter att valet var gjort ”If you’re a United States senator, if you’re a governor, if you’re a woman who ran a Fortune 500 company, and you’re running a legitimate campaign for president, then you should have a right to be on stage with everybody else

De sju kandidaterna som blev utanför får delta i en mindre debatt innan – och i praktiken kanske det inte är så dumt det heller. Antalet tittare som ser på debatterna är antagligen inte så stort – det är mest sådana som jag som är intresserade i det här skedet. Däremot kommer nyheterna att vara fulla av korta klipp från debatterna dagen efter, och lyckas man bra i ’lilla debatten’ kan man få lika mycket, om inte mera tv-tid än de som inte lyckas fullt ut i stora debatten.

Det stora intresset är förstås riktat mot hur Trump klarar sig. Kommer de övriga att attackera honom? Trump har också en förmåga att klara påhopp bättre än många. Som exempel kan nämnas att nån timme efter att Senator Graham kallat Trump ett ”jackass” så gav Trump igen genom att ge ut Grahams privata telefonnummer på en presskonferens.

Graham svarade med en video där han teatraliskt förstör sin telefon.

Inte så dumt – men när webbsiten gawker lite senare gav ut Trumps privata telefonnummer så svarade Trump med att upprepa numret när kamerorna var på och när man ringde upp fick man höra ett kampanjmeddelande av Trump.

Inte så dumt det heller.

Speciellt seriös politik illusterar dessa exempel inte, men i det här tidiga skedet av kampanjen är man inte bortskämd med sådant.

Vi återkommer efter debatten med höjdpunkterna och mera seriös diskussion om var kandidaterna står.

Debatterna torde kunna följas direkt på www.foxnews.com – den lilla börjar vid midnatt den 7.8 finsk tid, och den stora kl 4 på morgonen. 

Andreas Elfving, politiskt sakkunnig vid Svenska Bildningsförbundet