Ingen orsak att forcera fram riksdagsval

Statsminister Katainens besked på lördagen om att han avgår som partiordförande och statsminister i sommar överraskade många. Egentligen var inte hans meddelande överraskande, han har varit partiordförande i 10 år, minister i 7 år varav statsminister i 3 år. Lite orättvisa är beskyllningarna om fanflykt. För vilket skulle alternativet ha varit? Ställa upp för omval som partiordförande och statsminister nästa år för sedan sitta 4 år till i regeringen? I så fall skulle alltså Katainen vara tvungen att fortsätta som minister 5 år till för att inte bli beskylld för fanflykt.

Nej, 10 år måste vara tillräcklig värnplikt som partiordförande för vem som helst. Det som förstås komplicerar situationen är det öppna läget i Socialdemokraternas led. Visst skulle det kännas märkligt med en regering där både statsministern och finansministern byts ut mitt i allt, men det lönar kanske sig att fundera på ett par aspekter:

1. Vi har parlamentarism i Finland. Det innebär att regeringen skall ha riksdagens förtroende. Ifall det är så att riksdagen har förtroende för ett gäng ministrar så har det ingen betydelse ifall de är riksdagsledamöter eller ifall de dykt upp på sidan om. Vi har ju dessutom haft många exempel på speciella konstellationer. Dels tjänstemannaregeringar under 70-talet, dels Holkeri som statsminister år 1988 och på senare år t.ex. Stubb och Haglund som inträtt som ministrar från europaparlamentet.

2. Dessutom kräver grundlagen att det skall vara fråga om en långvarig parlamentarisk kris före man får upplösa riksdagen. Det är självklart att man borde försöka bilda en ny regering ifall den gamla regeringskonstellationen inte kan fortsätta efter ombildningen då statsministern byts ut. Att upplösa riksdagen skall vara en sista utväg och ingenting man gör bara för att sossarna skulle byta ordförande.

Det är förstås viktigt att komma ihåg att tjänstemannaregeringar etc. var aktuellt på den tiden då presidentens makt var stark och parlamentarismen svag. Men samtidigt är det beklämmande att se hur liten roll man nu igen i offentligheten velat ge riksdagen. Visst är det möjligt att vi kan stå inför en sådan situation att regeringssamarbetet skulle fungera så dåligt att regeringen faller och man inte kunde bilda en ny majoritetsregering. Men också i det skedet borde man försöka regera vidare till riksdagsvalet. Dessutom talar flera saker för att så också skall vara fallet: sossarnas understöd just nu som inte skulle uppmuntra till att hålla ett extra val och det faktum att det bara är ett år till ordinarieval. De stora besluten är redan fattade för det kommande året så man borde klara av att hålla ihop regeringen ett år till. 

Fredrik Guseff, direktör för Svenska Bildningsförbundet