Häxjakt eller jakt efter sanningen?

Avskedandet av FBI direktören James Comey var Trumps största misstag hittills. Trots att det är sällsynt att demokrater och republikaner är överens i utnämningar, var den före detta FBI direktören Robert Mueller i det stora hela välkomnad av båda partierna. Trump däremot gjorde sin åsikt hörd på Twitter och kritiserade utnämningen genom att kalla det historiens största häxjakt.
Före detta FBI direktören Robert Mueller utnämndes till specialrådgivare för Ryssland undersökningen (Bild:Wikipedia)

Trump är ute på hal is (efter att ha avskedat FBI direktören James Comey).

Den politiska turbulensen i Washington verkar aldrig ta slut. Spekulationerna kring Trump varierar och vändningarna med avskedandet av FBI:s direktör James Comey har lagt mera bränsle i elden. Trump satt skulden för avskedandet på vice justitieminister Rod Rosenstein som enligt honom hade rekommenderat Trump att avskeda Comey. Om utlåtandet gjordes på Trumps begär är oklart och Rosenstein själv har låtit bli att kommentera saken.

På fredagen, då Trump var på sitt flyg på väg till Saudiarabien och således inte kunde omedelbart twittra svar på tal, avslöjade Washington Post och New York Times ytterligare påståenden om att Trump pressade Comey att upphöra undersökningen om Flynn och kartlade administrationens kontakter till Ryssland. Breitbart News, som stöder Trump, har däremot i sin stil undvikit dessa stora rubriker.

Press från kongressen fick Rosenstein att snabbt utnämna en ny självständig specialrådgivare för att fortsätta undersökningarna. Trots att det är sällsynt att demokrater och republikaner är överens i utnämningar, var den före detta FBI direktören Robert Mueller i det stora hela välkomnad av båda partierna. Trump däremot gjorde sin åsikt hörd på Twitter och kritiserade utnämningen genom att kalla det historiens största häxjakt.

Resten av kongressens och Trumps arbete har överskuggats av turbulensen som Ryssland undersökningarna orsakat. Republikanerna är allt mer oroade om att krisen kommer att äventyra resten av deras politiska agenda. Tidigare har Trump kunnat räkna med stöd från åtminstone en del av republikanerna trots att hans budgetnedskärningar och skatteplan inte var populära bland alla.

På grund av kongressvalen nästa år är dock de flesta republikaner tvungna att spela strategiskt med sina uttalanden om kaoset kring Ryssland. Ryssland är ett politiskt känsligt ämne och en positiv förhållning mot landet är speciellt riskabelt bland republikanerna. Samtidigt som flera republikaner, bl.a. John McCain, verkat vända ryggen åt Trump och öppet kritiserat Trump, finns det också en obekväm tystnad bland dem. Både ris och rosor för Trumps Rysslandpolitik kan ha ödesdigra följder för deras chanser att bli omvalda.

President Pence?

Ju längre in på presidentskapet vi kommer, desto mera växer skepticismen mot Trump. En del gissningar på hur länge Trump klarar sig ligger kring två år innan hans båt sjunker. Samma osäkerhet reflekteras i antalet öppna tjänster, både högre och lägre, i administrationen. Vita husets korridorer ekar tomma och de politiska utnämningarna är fortfarande ouppfyllda. Inga löften om politiska tjänster kan göras när ingen nödvändig auktoritet är närvarande för att fatta dessa beslut. Flera tidigare tjänstemän är heller inte villiga att binda sig till ett jobb så länge som de inte vet vem som blir deras överhuvud. Ingen vill ta risken och bära konsekvenserna av vad detta stämpel kunde innebära för deras karriär.

Situationen har gått så långt att man funderar vad som händer om Trump tvingas avgå och hur Pence skulle hantera situationen. Richard Nixon är den enda presidenten i Amerikas historia som tvingats avgå. Allvaret kring Watergate skandalen resulterade i att Gerald Ford tog över presidentskapet efter att ha blivit utnämnd till jobbet då vicepresidenten Spiro Agnew avgick. Beroende på vad FBI undersökningarna kring kontakterna till Ryssland resulterar i, kommer det att fastställa den nuvarande administrationens öde.

Trots spekulationerna kring vad som händer med Pence om Trump inte blir president, belönades risktagandet och lojaliteten av Trump. Pence beskriver sig själv som kristen, konservativ och republikan.

Fördelen med Pence som president skulle vara att han är mindre oberäknelig än Trump. Nackdelen däremot vore att hans politik är väldigt konservativ och ibland t.o.m. diskriminerande. I sin hemstat Indiana har han lyckats få igenom de striktaste abortlagarna i landet och rätten till religionsfrihet som, innan ändringsförslagen, möjliggjorde diskriminering av homosexuella personer. Men för tillfället får vänta och se vad Muellers undersökning kommer fram till.

Mariette Hägglund