Bild på schackpjäser

Fika efter kunskap: Taktikerande vid presidentval – förr och nu

Tänk om man inte gillar den som leder galluparna och tror att den man själv föredrar får svårt att vinna? Skall man rösta taktiskt? Eller skall man vara helt ärlig? Hur brukar folk göra? Har taktiskt agerande påverkat tidigare presidentval? Historien erbjuder snudd på dråpliga exempel kring vad som sist och slutligen har avgjort vissa val. Följ med på en intressant genomgång.

Som inledare fungerar Claus Stolpe, som efter sina många år vid ÅA i Vasa är en van och underhållande föreläsare och en ofta anlitad kommentator vid olika val. Han är doktor både i statskunskap och historia. Den första doktorsavhandlingen handlade om olika presidentvalsmetoder, den andra avhandlingen om USA:s presidenter. Så det här med presidenter är inget nytt för hans del. Presidentvalets första omgång i Finland hålls den 28 januari.

Måndag 8 januari 2024, kl.17.30 i samarbete med Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi. Evenemanget hålls i Auditorium Bruhn vid Academill (ÅA) i Vasa.

Med tanke på begränsat antal fysiska platser och servering samt möjlighet att följa med inledningen per distans via Zoom, ser vi fram emot din anmälning.