Populism i Norden

Beskrivning

Europa drog en suck av lättnad när det stod klart att ytterhögerns Marine Le Pen fått se sig besegrad av den liberale Emmanuel Macron i det franska presidentvalet. Trots att det gick precis som det förutspåtts i opinionsmätningarna vågade ingen jubla innan rösterna var räknade. Efter Brexitomröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA var det ingen som ville ta ut någon seger i förväg.

Efter det franska valet var det många som jublade över att högerpopulismens framfart nu har stoppats i Europa. Det tack vare Macrons seger samt också Nederländernas nej till högerpopulismen i parlamentsvalet i mars 2017. Antimuslimska Geert Wilders lyckades nämligen inte göra sitt främlingsfientliga parti till landets största parti.

Men att utgående från dessa delsegrar påstå att högerpopulismen har stoppats är att ta i. Wilders fick visserligen se sig slagen av de liberala krafterna, men hans Frihetsparti ökade sitt väljarstöd jämfört med senaste parlamentsval. Och närmare elva miljoner fransmän gav sin röst åt Marine Le Pen. Hotet om en utbredd nationalism och högerpopulism i Europa har inte undanröjts trots etappsegrarna i Frankrike och Holland.

Den våg av högerpopulism som har svept över Europa har också gjort sig påmind i Norden. Rapportens skribent Ann-Cathrine Jungar konstaterar att de nordiska populistpartierna är här för att stanna, åtminstone under en överskådlig framtid. Populistpartierna har etablerat sig på den nordiska partikartan och också påverkat politiken och den politiska debattkulturen.

I Finland har debattklimatet hårdnat. Jungar beskriver i rapporten en radikalisering av Sannfinländarna. En radikalisering som inte har haft någon större betydelse för de etablerade partiernas förhållningssätt till partiet.

Med vilken värdegrund och med vilka målsättningar jobbar de nordiska populistpartierna sig in mot regeringsmakten? När partikartan i Europa, Norden och Finland ritas om gäller det att ha den politiska kompassen rätt kalibrerad.

Tankesmedjan Agenda bjuder i samarbete med Ann-Cathrine Jungar på en gedigen genomgång av högerpopulismens närvaro i Norden.

Ladda ner rapporten här: