Populismi pohjoismaissa

Beskrivning

Eurooppa huokaisi helpotuksesta, kun selvisi, että liberaali Emmanuel Macron voitti äärioikeiston Marine Le Penin Ranskan presidentinvaaleissa. Vaikka vaalit menivät aivan kuten mielipidemittauksissa ennakoitiin, kukaan ei uskaltanut riemuita, ennen kuin äänet oli laskettu. Iso-Britannian Brexit-äänestyksen ja Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen kukaan ei halunnut määritellä voittajaa etukäteen.

Ranskan vaalien jälkeen monet riemuitsivat siitä, että oikeistopopulismin eteneminen on nyt pysähtynyt Euroopassa. Tämä johtuu Macronin voitosta sekä siitä, että Hollannin parlamenttivaaleissa maaliskuussa 2017 sanottiin ei oikeistopopulismille. Muslimivastainen Geert Wilders ei nimittäin onnistunut tekemään muukalaisvihamielisestä puolueestaan maan suurinta.

Näiden osavoittojen perusteella on kuitenkin liioiteltua väittää, että oikeistopopulismi on pysäytetty. Liberaalit todellakin päihittivät Wildersin, mutta hänen vapauspuolueensa lisäsi kannatustaan verrattuna edellisiin parlamenttivaaleihin. Ja lähes yksitoista miljoonaa ranskalaista antoivat äänensä Marine Le Penille. Leviävän nationalismin ja oikeistopopulismin uhkaa Euroopassa ei ole poistettu Ranskan ja Hollannin osavoitoista
huolimatta.

Euroopan yli pyyhkäissyt oikeistopopulismin aalto on näkynyt myös Pohjoismaissa. Raportin kirjoittaja Ann-Cathrine Jungar sanoo, että pohjoismaiset populistipuolueet ovat tulleet jäädäkseen, ainakin lähitulevaisuudessa. Populistipuolueet ovat vakiinnuttaneet asemansa pohjoismaisella puoluekartalla ja vaikuttaneet myös politiikkaan sekä poliittiseen keskustelukulttuuriin.

Suomessa keskustelukulttuuri on koventunut. Jungar kuvailee raportissa Perussuomalaisten radikalisoitumista. Radikalisoitumista, jolla ei ole ollut merkittävää vaikutusta asemansa vakiinnuttaneiden puolueiden suhtautumiseen puoluetta kohtaan.

Millaisella arvopohjalla ja millaisilla tavoitteilla pohjoismaiset populistipuolueet työskentelevät kohti hallitusvaltaa? Kun puoluekartta piirretään uudelleen Euroopassa, Pohjoismaissa ja Suomessa, on poliittisen kompassin oltava oikein kalibroitu.

Ajatushautomo Agenda tarjoaa yhdessä Ann-Cathrine Jungarin kanssa perusteellisen esittelyn oikeistopopulismin läsnäolosta Pohjoismaissa.

Lataa raportti täältä: