Tyskland – Europas gammalmodiga ekonomiska motor

04.04.2018 kl. 09:57
Tyskland, hemmet för den europeiska centralbanken (ECB), är ett land där invånarna följer reglerna och kommer i tid, systemen är utvecklade och välfungerande och ekonomin blomstrar. Verkligheten överraskar de flesta då de anländer till Tyskland. Hur är det möjligt att en av världens starkaste ekonomier, är så ekonomiskt outvecklad? Tyskland är ett tydligt bevis på att ett land inte behöver ha de modernaste ekonomiska systemen, för att bli en av världens starkaste ekonomier.

foto: Minka Lindroos

 

I landet där allt sägs fungera smidigt, är vardagen egentligen en helt annan. Tyskland är ett land var man älskar byråkrati och personlig service, att sköta saker via nätet är ett väldigt främmande koncept i detta land. Den största överraskningen för det flesta som åker till Tyskland, som ofta refereras till som Europas ekonomiska motor, är det outvecklade ekonomiska systemen. Att bli kallad Europeiska Unionens centralbank och samtidigt ha rätt gammalmodiga (eller i en finländares ögon, väldigt gammalmodiga) ekonomiska system, är ju väldigt ironiskt. Ironin byts dock snabbt ut till frustration då man glömt att lyfta pengar och inte sen heller kan köpa den där två euros kaffen som man har drömt om hela dagen. Särskilt för en nordbo som i dagens läge är van att överallt se skyltarna ”inga kontanter, endast kortbetalning”, är det väldigt svårt att förstå hur, och varför, kortbetalning ännu idag är så besvärligt i ett land som Tyskland. Att ”cash is king” är dock inte någonting som marknadsförs, utan människorna förväntas veta att det är detta som gäller.

Då det finns möjlighet att betala med kort, är det oftast endast credit som fungerar eller som accepteras. På många ställen får man inte själv välja om man vill betala med debit eller credit, utan personen som betjänar en, väljer automatiskt credit. Det är inte ovanligt att få förundrade och beundrande blickar, då man väljer att betala med debit, åtminstone inte om betalaren är en yngre person.

I ett land var kontanter behövs praktiskt taget hela tiden, så skulle man ju anta att det finns bankautomater överallt. Detta är dock inte fallet, vilket är aningen motstridigt. Situationen är naturligtvis inte den samma överallt i landet, i Berlin finns det ATMs (Automatic Teller Maschine) överallt, medan det i en mindre tysk stad kan finnas endast ett par automater. Om man planerar att åka till en mindre tysk ort lönar det sig att bära med sig tillräckligt med kontanter hela tiden, det kan nämligen hända att till och med hotellet ska betalas med kontanter.  I landets huvudstad är det dock vanligt att folk betalar med kort, här fungerar till och med fjärravläsning av kortet samt mobilbetalning på överraskande många ställen. Skillnaden mellan stad och landsbygd är alltså stor.

Nätbank, ett annat väldigt vanligt koncept för oss nordbor, är inte heller ett vanligt fenomen i Tyskland. Medan i stort sett varenda finländare bär med sig nätbanken hela tiden, har de tyska ungdomarna (och unga vuxna) ingen aning om hur man använder en sådan uppfinning. Då personen du hyr lägenheten av säger att han måste kontakta sin bank för att få reda på om hyran syns på hans konto, eller då din chef frågar dig två gånger om du verkligen är säker på att du har tillgång till ditt finska bankkonto, så förstår man hur ovanligt användandet av nätbank är i detta land. Nätbanken är någonting som verkar ligga ännu långt i framtiden för den tyska befolkningen.

Många undrar hur det är möjligt att ett så ekonomiskt starkt och viktigt land, kan än idag ha så gammalmodiga ekonomiska system. I Norden utvecklas de ekonomiska systemen med stormsteg, men hur länge kommer det ännu att dröja innan Tyskland, Europas ekonomiska motor, hakar på denna modernisering? Kommer den ekonomiska utvecklingen i landets storstäder att visa vägen för resten av landet, eller kommer moderniseringen förbli ett ”storstadsfenomen” i Tyskland?

 

Skribenten arbetar som liberal praktikant i Berlin

Minka Lindroos