Riksdagsvalet 2018, en riktig rysare?

29.03.2018 kl. 12:40
Valåret har kört igång på allvar i Sverige. Debatten hårdnar i takt med att partiernas valmaskinerier accelererar och opinionsmätningarna fluktuerar ständigt. Det kan redan nu konstateras att bli en jämn kamp mellan blocken, där varken de Rödgröna eller alliansen har ett speciellt stort övertag. Allt tyder på tuffa regeringsförhandlingar inkommande höst.

Sveriges riksdag (källa: Wikipedia Commons)

 

Den nionde september 2018 går valet av stapeln. Totalt är det 349 platser som står på spel, varav 39 är utjämningsmandat. Det svenska valsystemet innefattar också en så kallad ”spärregel” på 4 procent, vilken ett parti måste nå upp till för att få erhålla mandat i riksdagen. Parallellt med riksdagsvalet väljs också representanter regionalt i landstinget och på kommunnivå.

 

Valrörelser

Ju närmare valet man kommer desto viktigare är det för partierna att ha starka namn och personligheter i sin marknadsföring. Partiernas främsta ansikten utåt har tunga månader framför sig, då de reser runt om i riket för att fiska potentiella väljare. Vänsterpartiet, med partiledare Jonas Sjöstedt i spetsen, har bland annat kört igång med tv-programmet ”Svenska köksbord”. Statsminister Stefan Löfven (Socialdemokraterna) reser omkring på sin ”sjukvårdsturné”, där han får diskutera den fråga han känner sig mest bekväm med. Centerpartiets partiledare Annie Lööf har också besökt områden där centern är som starkast. Centerpartiet lanserade också nyligen sin nya valkampanj, som går under namnet ”Framåt!”. Enligt partisekreterare Michael Arthursson är framtidstro och optimism centrala aspekter i Centerpartiets politik. Överlag hårdnar retoriken successivt mellan partierna. Socialdemokraterna och Moderaterna attackerar varandra, medan Sverigedemokraterna slänger kritik både till höger och vänster. 

 

Trenden bryts?

Det finns ett flertal faktorer som gör detta val speciellt spännande. Bland annat löper ett par redan etablerade riksdagspartier risk för att inte nå upp till den så kallade fyra procents spärren. Feministiskt initiativ (FI) kan ses ha potential att nå över spärrgränsen i september och därmed komma in i riksdagen. Partiet lyckades redan i EU-valet 2014 plocka ett mandat i Europaparlamentsvalen. Dock bör stödet öka substantiellt, om man vill tro bland annat Ipsos senaste mätning i mars, där partiet landar på 2,5 procent.

För Kristdemokraterna ser det mörkare ut i opinionsmätningarna. Enligt samma mätning får partiet 3 procents väljarstöd, vilket försätter dem i en svettig situation. Kristdemokraterna har suttit med i riksdagen sedan 1991, så en flytt från riksdagen skulle därmed bryta en lång tradition. Miljöpartiet, som också är ett regeringsparti, förväntas tappa en del mark i jämförelse med förra valet. Det finns en hel del spekulationer kring deras minskade stöd. Det i varje fall rätt tydligt att den regeringspolitik som Miljöpartiet varit med att forma, har gjort en del av deras väljarbas besvikna. Bland annat har miljöpartiet varit tvungen att kompromissa inom regeringen med frågor som anses stå emot deras värdegrund. Detta bland annat gällande den restriktiva asylpolitiken. Det spekuleras att miljöpartiet kan tappa väljare till både FI och Vänsterpartiet, vilket återstår att se.

 

Nagelbitaren

Den kanske mest spännande faktorn i detta riksdagsval är Sverigedemokraterna. Partiet som marknadsför sig som ”Det enda Sverigevänliga partiet i riksdagen”, har med bland annat sin invandringskritiska retorik, vuxit sig till att bli ett av de partier som kommer att kunna ge sig in i medaljstriden. Dock verkar det som om Sverigedemokraterna tappat väljare till både Moderaterna och Socialdemokraterna. En sak är dock säker: Sverigedemokraterna kommer att skapa huvudbry för båda sidorna. Ett parti som har ett sannolikt väljarstöd på nästan 20 procent kan inte ignoreras. 

Väljarbarometrarna tyder på en väldigt jämn kamp mellan höger- och vänsterblocket. Dock har ju diverse val runtom i världen bevisat att opinionsmätningar inte alltid berättar hela sanningen. Mycket hinner hända under de kommande månaderna. Lag och ordning, invandring, och sjukvård är klart de största valfrågorna där alla partier anser sig besitta den rätta lösningen. Vem vinner, och vem försvinner?

 

Albert Weckman arbetar som liberal praktikant vid centerpartiet i Sverige.

 

Albert Weckman