Vad betyder Doug Jones seger i Alabama för Trumps politik?​

15.12.2017 kl. 15:38
Senatsvalet i Alabama resulterade i en knapp vinst för demokraternas Doug Jones, som vann med 49,9 procent mot Roy Moores 48,4 procent. Demokraternas valseger var historiskt betydelsefull eftersom Alabama traditionellt har varit en republikansk stat och senast valde in en demokrat i senaten för 25 år sedan. Dessutom har valresultatet stor betydelse för Trumps möjligheter att driva igenom sin politik. Det ger också en föraning om läget inför mellanårsvalen till kongressen nästa år.
Doug Jones (Wikipedia Commons)

 

Jämn valspurt

Valet stod mellan demokraternas distriktsåklagare Doug Jones, som är känd för att ha dömt fyra KKK-medlemmar till fängelse, och republikanernas Roy Moore som under den senaste tiden varit i rampljuset på grund av anklagelser för sexuella trakasserier. President Trump backade Moores kampanj trots anklagelserna. Valdeltagandet var 40,46 procent, vilket var mycket högre än man förutspådde. Röstningsprocessen är mera invecklad i USA än i Finland eftersom väljarna först måste registrera sig, vilket i Finland sker automatiskt.

Precis innan valet var opinionsmätningarna fortfarande oense om vilken kandidat som skulle vinna. Opinionsmätningarna diskuterades i en rapport som sändes på National Public Radio (NPR) innan valdagen, och några reportrar talade om en bilresa de hade gjort igenom städer i Alabama. I presidentvalet 2016 vann Trump stort med 62 procent av rösterna i Alabama, men reportrarna observerade att flera kvarter som tidigare pryddes av Trump-plakat nu hade bytt ut dem mot Doug Jones-plakat. För många väljare handlade valet om att ta ställning för eller emot Trump.

Stödet för Trump har sjunkit stadigt även bland republikaner, vilket i viss mån påverkar republikanska kandidater i andra val. Enligt Washington Posts vallokalsundersökning uppgav 97 procent av de som ville uttrycka sitt missnöje mot Trump att de röstade på Jones, och 97 procent av personerna som ville uttrycka sitt stöd för Trump att de röstade på Roy Moore. Omkring hälften av väljarna ansåg att deras uppfattning om Trump inte hade någon inverkan på deras beslut, men för de väljare vars beslut påverkades av Trump var detta alltså en tydlig skiljelinje.

Väljarstödet för Jones var anmärkningsvärt högt både i storstäder och rika förorter. (Förorterna har tidigare varit överväldigande republikanska.) Jones kammade även hem hela 96 procent av afroamerikanernas röster, som utgjorde ungefär en tredjedel av väljarkåren. Det var klart redan innan valet att kandidaterna riktade sina marknadsföringskampanjer mot helt olika målgrupper. Båda kandidaternas stödgrupper satsade på kampanjer för att smutskasta den konkurrerande kandidaten: En reklam från Stars and Stripes Forever, som backade Moore, hävdade att en röst för Jones var en röst för mer aborter och mindre valfrihet när det kommer till skolor. Den demokratiska kampanjorganisationen Highway 31 satsade stort på TV- och Youtube-reklamer som betonade Moore’s kopplingar till vit makt (eng. white supremacy) rörelser.

 

Valresultatets betydelse för Trumps agenda

I och med att en demokratisk representant valdes in i senaten, så kommer republikanernas majoritet att bli väldigt tunn: 51 republikaner och 49 demokrater. Dessutom är flera sittande republikaner väldigt moderata, så som John McCain (Arizona), Susan Collins (Maine) och Jeff Flake (Arizona). Jeff Flake var en av de republikaner som motsatte sig Moores kandidatur, och donerade till och med pengar åt Jones kampanj.

Den republikanska majoriteten är oerhört viktig med tanke på framtida lagförslag som Trump vill driva igenom. Valresultatet kommer antagligen inte att sätta stopp för den skattereform som Trump har drivit igenom, men tillsättandet av nya domare i Högsta domstolen kan bli krångligt eftersom republikanernas majoritet är på så instabil grund. Senaten måste bekräfta nomineringen av nya domare med absolut majoritet.

Tre av den högsta domstolens nio domare är 79 år eller äldre, och det har spekulerats kring hur länge 81-åriga Anthony Kennedy och 84-åriga Ruth Bader Ginsburg kommer att fortsätta. Av de sittande domarna är för tillfället fyra liberala, fyra konservativa och en vågmästare. Medan Ruth är liberal, så har Kennedy alltid varit något mellan liberal och konservativ. Han är känd för att inte fatta beslut på basis av ideologiska grunder, utan snarare ”case by case”. Trumps lista på presumtiva kandidater innefattar mycket konservativa domare som enligt demokraterna ”ser efter de rikas och företagens intressen”.

Trots att Jones seger kan försvåra genomdrivandet av Trumps agenda, så var Trumps reaktion till valresultatet oväntat neutral. Han gratulerade Jones på sitt Twitter-konto, och konstaterade att ”a win is a win”.

 

Senni Salmi arbetar som praktikant vid tankesmedjan Center for Transatlantic Relations i Washington DC

Senni Salmi